Vergunning nodig voor een schuifpui?

Het plaatsen van een schuifpui kan een grote impact hebben op de uitstraling van de woning. Het kan daarom zijn dat u voor de plaatsing een vergunning moet aanvragen bij uw gemeente.

Wanneer u een schuifpui aan de achterzijde wilt plaatsen kan dit in veel gevallen zonder dat u in het bezit moet zijn van een vergunning. Mocht u een aanbouw of uitbouw overwegen grenzend aan de openbare ruimten, dus voornamelijk aan de voor- en zijkant van de woning, dan is daar in veel gevallen wel een vergunning voor nodig. Dit is de omgevingsvergunning, voorheen was dit de bouwvergunning. Het is de toestemming die u van de gemeente krijgt om de schuifpui te plaatsen.

Vergunningscheck

Op de website van Omgevingsloket Online kunt u een check uitvoeren om te controleren of u een vergunning moet aanvragen in uw situatie. Indien u een vergunning nodig heeft zult u in veel gevallen een architect of aannemer moeten raadplegen. Twijfelt u over uw vergunningsplicht en de geldende regelingen, neem dan contact op met uw gemeente of kijk op de website van uw gemeente.

Aanvraag vergunning schuifpui

Heeft u een omgevingsvergunning nodig, dan moet u een aanvraag doen. In veel gevallen zal de schuifpui specialist u hierbij helpen. Voordat de aanvraag kan worden ingediend zijn de volgende zaken nodig: aanvraaggegevens, gegevens van de aanvrager, gegevens van de gemachtigde, locatiegegevens, een specificatie van de werkzaamheden en eventueel benodigde bijlagen. Een voorbeeld hiervan is een bouwtekening. Deze kan worden opgemaakt door de specialist óf u kunt een bestaande bouwtekening kopen die betrekking heeft op uw schuifpui. Vervolgens kan de aanvraag worden ingediend.

Behandelprocedure

Tijdens de behandelprocedure bepaalt de gemeente of zij u de omgevingsvergunning zal verlenen. De gemeente mag hier maximaal acht weken ‘wachttijd’ voor uittrekken. De snelheid waarmee de gemeente de vergunning verleent kan worden vergroot, bijvoorbeeld wanneer een ander huis in de straat al zo’n zelfde schuifpui heeft. De kans dat u de schuifpui mag bouwen is daarmee vaak groter en het proces gaat sneller.
Beschikking

Dit is het besluit van de gemeente. Bent u het hier niet mee eens, dan heeft u zes weken de tijd bezwaar tegen de beschikking aan te tekenen. Na zes weken wordt de beschikking onherroepelijk, en kunt u, indien u toestemming heeft, met de bouw van de schuifpui beginnen.

Kosten van een vergunning

De kosten voor een omgevingsvergunning zijn per gemeente erg verschillend. Zo is de vergunning in Rotterdam kosteloos, in Den Haag betaal je een kleine €100 en in Amsterdam moet u rekening houden van minimaal €450. Kijk daarom op de website van uw gemeente voor de precieze kosten.